top of page

Jouw 100% of liever de 400% van je team?

Bijgewerkt op: 19 sep. 2022

Als leidinggevende begeleidde ik vaak diensthoofden of trekkers van werkgroepen die gefrustreerd bij me binnenkwamen: “mijn idee vinden ze maar niks”. “Ze pikken het niet op.” Ze, dat zijn dan de medewerkers die het idee moeten uitvoeren. MOETEN – UITVOEREN…



Meestal hield ik ze een spiegel voor. Als ik een idee heb en ik vind het echt een goed idee (120% overtuigd dat dit gaat werken), maar jij hebt er je twijfels over (40% overtuigd dat het gaat werken en je collega 20%). Dan hebben we in totaal 180%.


Maar stel, we overleggen over de opties, de best mogelijke scenario’s, wegen samen pro’s en cons af om ons gemeenschappelijk doel te bereiken, dan vind ik de gekozen piste misschien wel goed (laat ons zeggen voor 90%) en jij en je collega ook (twee keer 90%); dan komen we samen toch verder dan met mijn idee dat ik tegen wil en dank wilde doorduwen?


Het kostte me een tijdje voor ik zelf de stap gezet heb om te kiezen voor draagkracht in mijn teams ipv voor mijn eigen idee. Je bent toch leidinggevende voor iets, niet? Maar leiderschap gaat meer over zelfreflectie en over draagkracht krijgen en zorgen dat je team er echt voor wil gaan. En dat lukt veel beter als je soms wat water bij de wijn doet.


Veel veranderingen in bedrijven lopen hierop vast. Als je te weinig geluisterd hebt naar jouw professionals op de werkvloer mis je de draagkracht en is je totaalrendement lager. Vaak zal de aandacht ook enkel bij de weg liggen en niet bij het gezamenlijk doel.

Luister je wel, dan erken je je team in hun professionaliteit, dan moet je het doel helder stellen en er samen oplossingen voor zoeken. Die gedragenheid brengt je op het einde van de rit veel verder.



Herken je deze situatie maar weet je niet goed hoe je hier mee om moet gaan? Catalista kan je helpen met veranderingstrajecten die opgestart worden of die vastzitten. Als facilitator van draagkracht en realisatie.

Kommentare


DSC05977.jpg

Hallo, 
Ik ben Saskia.

Vanuit mijn 12 jaar ervaring als leidinggevende in onderwijs confronteer ik in mijn blog inzichten uit non-profit met kennis die ik in mijn EMBA-opleiding leerde. Wat blijkt? Die werelden liggen écht niet zo ver uit elkaar, maar kunnen wel nog veel van elkaar leren.  

Blog archief

Tags

bottom of page