top of page

Mijn favoriete efficiëntie-apps

Bijgewerkt op: 14 okt. 2022

Post-its zijn mijn vrienden. In een brainstorm kan ik genieten van een groot A1-blad met een bonte verzameling aan roze, gele, groene en paarse flapperende post-its die de inhoud van onze hersenstorm weergeven.

Heerlijk vind ik dat. De linken leggen, samen met gekromde rug structuur brengen in de chaos en wilde ideeën synthetiseren tot iets sterker.

Door veel online werk is brainstormen en samenwerken soms minder organisch. Samen rond een blad (op minder dan 1,5 meter - bah), met dezelfde stift (oei, al die bacteriëen en virussen krijgen vrij spel) een namiddagje sparren is er veel minder bij.

Ook fysieke Kanbanborden staan er maar leeg bij de laatste twee jaar.

Gelukkig vonden we heel wat digitale oplossingen. En die deel ik heel graag met jullie. Mijn favoriete apps die mijn leven (zowel privé als op het werk) eenvoudiger, efficiënter en georganiseerd houden.


Mijn absolute favoriet is Trello:

Op een blad vind je digitale post-its die je tussen kolommen kan verslepen. In mijn eigen trello-blad vind je mijn to do lijst, wat ik nog moet opvolgen, wat ik afgewerkt heb (altijd een kleine belachelijke endorfinestoot om iets hierin te swipen), maar even goed agendapunten voor het beleidsteam of een van de themateams die ik voorzit. Een kleurtje per medewerker geeft aan wat ik met wie nog moet oppikken waardoor ik in overleg altijd snel zicht heb op wat er besproken moet worden.



Maar Trello is niet enkel mijn eigen to do lijst. Op de dienst infrastructuur delen we een trellobord met het hele team en is het ook de digitale vervanging van het Kanbanbord: met de flow die ieder project moet doorlopen, de projectleider, een overzicht van de stappen die al gezet zijn, de financiële monitoring enz.



Mijn laatste nieuwe favoriet is Miro. Een echt brainstormbord waarop je het gevoel krijgt van dat blanco blad. Lekker digitale post-its plakken, lijntjes verbinden, groepen maken, spelen met wat er in een groep oppopt. Miro laat het allemaal toe. De maandelijkse abonnementskost is aanzienlijk, dat wel, maar in een digitale tijd, komt het in de buurt van een good old-fashioned brainstorm op papier. Even oefenen en dan ben je klaar om er tijdens een teams-meeting mee aan de slag te gaan.


Twee andere apps die ik dagelijks gebruik zijn Teams en Slack. Ze kunnen bijna hetzelfde dus ik behandel ze samen. De kracht van deze twee multi-purpose apps is hun variatie. Ze verminderen langdradige e-mails en vervangen ze tot korte berichtjes waar je ook snel op kan antwoorden. Door de koppeling met agenda's zie je wie beschikbaar is en wie niet waardoor een snelle videocall tussendoor gedaan kan worden. De integratiemogelijkheden van andere apps zijn heerlijk. Trello kan je bv zonder veel moeite koppelen waardoor je binnen je communicatiekanaal ook je kanbanbord kan gebruiken. En ook Miro krijgt er een plaatsje in waardoor je niet tussen allerlei platformen moet switchen.

Heb je zelf nog tips voor mij? Laat maar komen. Benieuwd wat jouw favoriete app is om vlot samen te werken met anderen.

Comments


DSC05977.jpg

Hallo, 
Ik ben Saskia.

Vanuit mijn 12 jaar ervaring als leidinggevende in onderwijs confronteer ik in mijn blog inzichten uit non-profit met kennis die ik in mijn EMBA-opleiding leerde. Wat blijkt? Die werelden liggen écht niet zo ver uit elkaar, maar kunnen wel nog veel van elkaar leren.  

Blog archief

Tags

bottom of page