top of page

Niemand vergeten?

Bij een verandering is het goed op een grondige stakeholder analyse te maken. Wie is er van heel dicht of veraf betrokken bij de verandering? Hoe beïnvloedt de verandering hen en hoe zullen ze het ervaren?


Naast de grondige inventarisering is het goed om in ieders schoenen te gaan staan. In veel gevallen is het ook verstandig om heel wat stakeholders te gaan bevragen. Bevraag je enkel specialisten en niet de gebruiker, dan heb je kans dat je je doel voorbij schiet. Sla deze stap dus niet over. Het zal je veranderingstraject rijker en vooral doelgerichter maken.



Bij grote veranderingen zal het je verbazen hoe veel stakeholders betrokken zijn. Denk bv ook aan onderhoudspersoneel, je raad van bestuur of je klanten. Wat hebben zij nodig om zich aan te passen aan de verandering, hoe kan jij hen hierin tegemoet komen, welke beslissingen moeten ze nemen zodat jij verder kan werken? Allemaal vragen die je je best op voorhand stelt, en die je tijdens het proces aanvult, bijstuurt en beantwoordt.


Doe je je stakeholderanalyse goed en grondig, dan is de kans op een krachtig veranderingstraject groter. Ik maak steeds een grid op met alle stakeholders, een timing en wanneer ik ze wil informeren, hoe ik dat ga doen, wanneer ik ze bevraag of informeer enz. Zo is de kans dat je iemand overslaat weer een stuk kleiner en is iedereen op de juiste manier betrokken bij het project.


Kan je wel wat hulp gebruiken bij je stakeholderanalyse? Catalista kan je helpen met veranderingstrajecten die opgestart worden of die vastzitten. Als facilitator van draagkracht en realisatie.

Comments


DSC05977.jpg

Hallo, 
Ik ben Saskia.

Vanuit mijn 12 jaar ervaring als leidinggevende in onderwijs confronteer ik in mijn blog inzichten uit non-profit met kennis die ik in mijn EMBA-opleiding leerde. Wat blijkt? Die werelden liggen écht niet zo ver uit elkaar, maar kunnen wel nog veel van elkaar leren.  

Blog archief

Tags

bottom of page